• Select your website
  • NL

NXP

Draadloos opladen

Twee verschillende standaarden

Draadloos opladen van mobiele apparaten is een snel groeiende markt. Draadloos opladen kent momenteel twee verschillende standaarden, die niet compatibel zijn met elkaar. Beiden hebben de ambitie om dé standaard te worden voor draadloos opladen. De meest gebruikte standaard (Qi) heeft als voordeel dat de technologie goed is doorontwikkeld en dat de eerste producten reeds op de markt zijn. Nadeel is echter dat met deze technologie slechts een apparaat tegelijk opgeladen kan worden. De andere standaard (A4WP) heeft als voordeel dat meerdere apparaten tegelijk opgeladen kunnen worden. Deze technologie staat echter nog in de kinderschoenen en de eerste producten zijn nog in ontwikkeling. NXP, een wereldspeler op gebied van halfgeleiders, ontwikkelt systeemoplossingen voor beide standaarden van draadloos opladen, waarbij de uitdaging is om zo vroeg mogelijk prototypes en reference designs te kunnen leveren.

Prototype 

Op de International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas presenteerde NXP de nieuwe generatie A4WP wireless charging. Naast de mogelijkheid om meerdere apparaten op te laden kunnen met deze techniek apparaten met verschillende energiebehoeften draadloos opladen. Het was een hele uitdaging om het prototype in de vorm van de power transmitter te demonstreren. 

Mobiele telefoons, Power Receive Units, die ook deze standaard ondersteunen zijn nog niet voor NXP beschikbaar. Slechts zes weken voor de CES loste Altran dit probleem op door een Android app te ontwikkelen die een op te laden apparaat simuleert met behulp van een Mobile Device (Android Nexus 7 2013). Deze app visualiseert de realtime werking van het opladen en geeft de communicatiegegevens van het gebruikte protocol bluetooth low energy (BLTE) weer. Dit nieuwe communicatieprotocol speelt een belangrijke rol in veel moderne draadloze toepassingen.

Vereisten

Aan deze app werden een aantal eisen gesteld. Zo moest de app in staat zijn om:

  • Een USB verbinding op te zetten met een microcontroller die de communicatie met de power transmitter verzorgt;
  • Via een gebruikersinterface het gevraagde draadloze vermogen aanpassen om de werking van de A4WP specificatie te demonstreren.

Een perfecte uitdaging voor Altran, die precies aansluit op de visie waarin zij een samenleving ziet waarin steeds meer intelligente, communicerende apparaten de kwaliteit van ons leven verbeteren. In co-creatie met NXP werd een werkend totaalproduct (power transmitter, een aantal Power Receive Units en een app) ontwikkeld; een connected device zoals Altran dat noemt. Een smart en connected product of systeem dat draadloos kan communiceren met andere producten of mensen.

Marino Strik, Department Manager Research van NXP vertelt: "Het project werd in nauwe samenwerking volgens het agile proces uitgevoerd. Door een sprintlengte van een week te hanteren kregen wij iedere week een werkende demo gepresenteerd, waarbij wekelijks onze wensen en eisen bijgesteld konden worden. Altran leverde in co-creatie continue meer op dan verwacht qua functionaliteit. Het product heeft een duidelijk verbeterde kwaliteit. Je kunt dus wel stellen dat de integratie succesvol is verlopen. 

Volledige 4WP oplossing

De demonstrator was een succes op de CES en er is zeker behoefte aan verdere ontwikkeling. Voor het Mobile World Congress gaan we nog een stap verder. In slechts 5 weken wordt de huidige lader gebruikt in combinatie met de nieuw ontwikkelde Power Receive Units. Hierbij wordt dus een volledige A4WP oplossing gedemonstreerd. De nieuwe Power Receive Units bevatten een NXP chip die speciaal bedoeld is voor deze toepassing en een microcontroller die kan communiceren met bluetooth low energy. Deze oplossing zal zo snel als mogelijk door NXP worden aangeboden als een voorbeeld voor fabrikanten die A4WP oplaadfunctionaliteiten willen toevoegen aan hun apparaten."